آیا میزان ضربان قلب ورزشکاران در حین استراحت پایین‌تر از افراد عادی است؟
آیا میزان ضربان قلب ورزشکاران در حین استراحت پایین‌تر از افراد عادی است؟

به گزارش حاشیه ورزش  سید بهنام حسینی زهرائی کارشناس ارشد تربیت‌بدنی و ورزش_میزان ضربان قلب را معمولا بر اساس تعداد آن‌ها در هر دقیقه (bpm) محاسبه می‌کنند. میزان ضربان قلب استراحتی شما در بهترین حالت زمانی اندازه‌گیری می‌شود که شما نشسته باشید و یا دراز کشیده باشید ، چراکه در چنین شرایطی در وضعیتی آرام […]

به گزارش حاشیه ورزش

 سید بهنام حسینی زهرائی کارشناس ارشد تربیت‌بدنی و ورزش_میزان ضربان قلب را معمولا بر اساس تعداد آن‌ها در هر دقیقه (bpm) محاسبه می‌کنند. میزان ضربان قلب استراحتی شما در بهترین حالت زمانی اندازه‌گیری می‌شود که شما نشسته باشید و یا دراز کشیده باشید ، چراکه در چنین شرایطی در وضعیتی آرام قرار دارید.

میانگین مناسب ضربان قلب حین استراحت معمولا چیزی بین ۶۰ الی ۸۰ عدد در هر دقیقه محسوب می‌شود. اما میزان ضربان قلب استراحت برخی از ورزشکاران به میزان ۳۰ الی ۴۰ عدد در هر دقیقه نیز می‌رسد.

اگر شما یک ورزشکار حرفه‌ای هستید و یا به‌صورت مرتب ورزش می‌کنید، ضربان قلب استراحت پایین معمولا چیزی نیست که بخواهید به خاطر آن نگران باشید ، مگر این‌که حس سر گیجه، خستگی و یا بیماری را تجربه کنید.

در حقیقت پایین بودن میزان ضربان قلب استراحت در ورزشکاران معمولا نشانه این است که آن‌ها در وضعیت جسمی خوبی قرار دارند.

درصورتی‌که میزان ضربان قلب ورزشکاران در حین استراحت را با سایر افراد عادی مقایسه کنیم متوجه کمتر بودن آن خواهیم شد.

یک ورزشکار جوان و سالم ممکن است ضربان قلب ۳۰ الی ۴۰ عدد در هر دقیقه را حین استراحت داشته باشد.

شاید دلیل این موضوع این باشد که تمرین و ورزش عضله قلب در افراد را قوی‌تر می‌کند. فعالیت بدنی به قلب این امکان را می‌دهد تا میزان بیشتری خون را در هر پمپاژ خود به اعضای بدن برساند.

همچنین اکسیژن بیشتری نیز به عضلات خواهد رسید. این بدان معنا است که به نسبت فردی که اهل ورزش و تحرک بدنی نیست ، قلب یک ورزش‌کار در هر دقیقه ضربان کمتری را خواهد داشت.

بااین‌حال میزان ضربان قلب یک ورزشکار در حین انجام ورزش و فعالیت بدنی ممکن است به ۱۸۰ الی ۲۰۰ عدد در هر دقیقه نیز برسد.

ضربان قلب در زمان استراحت برای افراد مختلف ازجمله ورزشکاران متغیر است. فاکتور های خاصی وجود دارند که می‌توانند بر روی مقدار آن تاثیر بگذارند. ازجمله این فاکتورها می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • سن
  • سطح آمادگی بدنی
  • میزان فعالیت بدنی
  • دمای هوا ( در روزهای گرم و یا شرجی، ممکن است ضربان قلب افزایش یابد)
  • احساسات ( استرس، آشفتگی و هیجان می‌توانند ضربان قلب را بالا ببرند)
  • داروهای مختلف (بتا بلاکر ها می‌توانند ضربان قلب را کند کنند ، درحالی‌که برخی داروهای مربوط به غده تیرویید منجر به افزایش ضربان قلب افراد می‌شوند)

میزان ضربان قلب ورزشکاران در زمان استراحت تنها در شرایطی بسیار پایین در نظر گرفته می‌شود که آن‌ها علایم و نشانه‌های دیگری را نیز تجربه کنند. ازجمله این علایم می‌توان به خستگی ، سرگیجه و یا احساس ضعف اشاره داشت.

وجود علایمی این‌چنینی می‌تواند نشانه این باشد که یک مشکل دیگر نیز در بدن فرد ورزشکار وجود دارد. درصورتی‌که هر یک از این نشانه‌ها را در خوددارید و همچنین ضربان قلب شما پایین است حتما سریعا به پزشک مراجعه کنید.

سندروم قلب ورزشکار (Athletic heart syndrome) یک مشکل قلبی به شمار می‌رود که معمولا خطرساز نیست. این مورد بیشتر در افرادی مشاهده می‌شود که روزانه بیش از یک ساعت را به تمرین و ورزش اختصاص می‌دهند.

ورزشکارانی با میزان ضربان قلب ۳۵ الی ۵۰ عدد در هر دقیقه در حین استراحت ممکن است به مشکل آریتمیا یا همان ریتم نامنظم قلبی برخورد کنند.

این میزان ممکن است در یک آزمایش الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG) به‌صورت غیر نرمال نشان داده شود. معمولا ازآنجایی‌که سندروم قلب ورزشکار مشکل و عوارض خاصی را به همراه ندارد نیازی به تشخیص آن از سوی متخصصین وجود ندارد.