به گزارش حاشیه ورزش ، جان اونسوی ۴۵ ساله یکی از قهرمانان و رکوردداران اسبق شنای ترکیه است که پس از دوران حرفهای ورزش خود نزدیک به ۲۰ سال به عنوان مربی فعالیت داشته است و حدود ۱۵ سال در کشور آمریکا سابقه کار دارد. اونسوی به مدت سه سال نیز به عنوان دستیار جیمز گیبسون یکی از مربیان سرشناس دنیا کسب دانش کرده و جزء مربیان مورد تایید فدراسیون جهانی ورزشهای آبی است.
مرحله اول تمرینات تیم ملی شنای ایران با حضور ۳۲ شناگر به منظور حضور در بازی های کشورهای اسلامی ریاض با هدایت این مربی ترکیهای در استخر ۹ دی شیرودی به پایان رسید. خبرنگار ایسنا در گفتوگو با مربی ترکیهای به مسائل مختلف مربوط به شنای ایران پرداخت که در ادامه مشروح آن آمده است:
ارزیابی شما از وضعیت شنای ایران طی مدت زمانی که در ایران زندگی میکنید، چیست و پتانسیل شنای ایران را چگونه میبینید؟
مدتی است که در ایران حضور دارم و شرایط شناگران را زیر نظر داشتم. در این مدت کلاس های آموزشی نیز برای ارتقاء سطح مربیان برگزار شد و با توجه به اینکه شاهد برگزاری مسابقات مختلف بودیم، شناگران مورد بررسی قرار گرفتند و زیر نظر بودند. در نهایت لیست اولیه که شامل فهرست بزرگی از شناگران بود به این اردو دعوت شدند و یک لیست بزرگ دیگر نیز از مربیان همین ورزشکاران به تیم ملی دعوت شدند که با توجه به نتایج کسب شده در مسابقات مختلف، به این اردو اضافه شدند.
از تهران تا ناگویا با سرمربی ترکتبار تیمملی شنا
شنای ایران طی سالیان گذشته در کسب سهمیه مستقیم المپیک ناموفق بوده و در عین حال نتوانسته به مدال بازیهای آسیایی دست یابد، برنامه شما برای کسب مدال در بازیهای آسیایی ناگویا و همچنین کسب سهمیه مستقیم المپیک لس آنجلس، چیست؟
نمیتوانیم بگوییم که شناگران ایران نتایج خیلی بدی داشتهاند. باید بدانیم که شناگران سریع و با استعدادی داریم اما مشکل شنای ایران نبود ساختار است و از زمانی که به ایران آمدهام سعی کردم به تیم ملی و برنامهها، ساختار بخشم و به وسیله این ساختار نتایج خوبی کسب کنیم. دید ما المپیک ۲۰۲۸ است و سعی کردهایم شناگران جوان و کم سن را به اردوی تیم ملی دعوت و از مسابقات سال جاری به عنوان سکوی پرتاب استفاده کنیم. همچنین باید از مسابقات جوانان جهان به خوبی بهرهمند شویم و از نظر تکنیکی و رکوردی شرایط خوبی را تجربه کنیم.
برای شناگران بزرگسال نیز در بازیهای آسیایی و قهرمانی آسیا باید نتایج خوبی کسب و از این مسابقات به عنوان سکوی پرتابی برای المپیک استفاده کنیم و بتوانیم ورودی اصلی سهمیه المپیک را بدست آوریم و با حضور در المپیک با استفاده از وایلدکارت، خداحافظی کنیم.
تیم ملی شنای ایران در بازی های آسیایی ناگویا چقدر شانس کسب مدال دارد؟
بر اساس شرایطی که وجود داشته نمیتوانم آینده را پیشبینی کنم و بهتر است قدم به قدم پیش برویم و مسابقه به مسابقه، حرکت کنیم. طبق صحبتهای مطرح شده اگر بر اساس حمایتهای فدراسیون و وزارت ورزش و جوانان پیش برویم و برنامههای کلی تدوین شده تا بازیهای آسیایی به خوبی اجرایی شود، به طور حتم شانس خوبی برای یکی دو نفر در رشتههای انفرادی داریم و میتوانیم در رشتههای تیمی، نتایج خیرهکنندهای کسب کنیم. ممکن است این اتفاق رخ دهد اما باید شرایط آن فراهم شود و ارزیابیهای صورت گرفته نشان میدهد که امکان کسب مدال در بازی های آسیایی ناگویا، وجود دارد.
با توجه به فعالیت سازمان تیمهای ملی، مشخصا مسئولیت کسب نتایج شنای ایران، با چه کسی است؟
ما کار تک نفره انجام نمیدهیم. کار ما تیمی است و هر کسی باید فعالیت خود را انجام دهد. نفرات مختلفی در کادر فنی داریم، یک نفر دادهها را وارد میکند، یک نفر آنالیز میکند، یک نفر درون استخر فعالیت میکند و در مجموع همه با هم کار میکنند تا به نتیجه دلخواه برسیم.
از تهران تا ناگویا با سرمربی ترکتبار تیمملی شنا
سازمان تیمهای ملی و کمیته فنی در فدراسیون ورزشهای آبی ایران فعالیت میکنند و هر کسی مسئولیت خاص خودش را دارد. این مهم است که هر کسی مسئولیت خود را به بهترین شکل انجام دهد و از برنامههای تدوین شده تیم ملی حمایت کند و در نهایت، مسئولیت نتایج تیمملی بر عهده بنده است.
آیا وضعیت سامیار عبدلی به عنوان شناگر المپیکی ایران که در کشور آلمان زندگی میکند، ارزیابی میشود؟ آیا او نیز تیمملی را همراهی خواهد کرد؟
سامیار یک شناگر با استعداد است و خوب تمرین میکند. باشگاه و مربی خوبی دارد. او طی این چند ساله در مسابقات مختلفی حضور یافته و توانسته سریعتر شود و شرایط خوبی داشته باشد. برای مسابقات امسال با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته، سرمایهگذاری خوبی روی رشته تیمی صورت گرفته و به این شناگر نیاز داریم و باید عضوی از تیم ملی باشد تا بهترین نتیجه را کسب کنیم چرا که سامیار، یکی از بهترینها است.
در مورد وضعیت قرارداد خود با تیمملی بگویید، آیا این قرارداد به امضا رسیده و مدت زمان این همکاری چقدر است؟
مقداری این مسئله شخصی است و شاید اخلاقی نباشد در مورد آن صحبت کنیم اما شرایط خوب است.
صرفا در مورد اینکه با فدراسیون ورزشهای آبی ایران قرارداد خود را امضا کردهاید یا خیر بگویید.
باز هم میگویم این مسئله شخصی و اصل موضوع توافق و ارتباطی است که با فدراسیون در راستای توسعه و پیشرفت شنای ایران مدنظر قرار دادهایم.
از تهران تا ناگویا با سرمربی ترکتبار تیمملی شنا
درباره حضور خود در ایران بگویید؟ شرایط با توجه به دوری از خانواده چگونه پیش میرود؟
در ایران به دلیل عشقی که به من ورزیده شده و میزبانی خوبی که از بنده صورت گرفته و مردم مهمان نوازی که وجود دارد، همه مسائل برایم راحت شده است. خانوادهام قبلا یکبار به ایران سفر کردهاند و دخترم هم اکنون در ترکیه درس می خواند. تحصیلش که تمام شود به ایران میآیند. همسرم نیز ریشه ایرانی دارد و یکی از اقوامش در سفارت ایران در ترکیه فعالیت میکند. برخی مواقع در هتل و بعضا در اردو هستم، برخی مواقع نیز برای ارتباط با شناگران و مربیان، در کمپ مستقر میشویم.
مشکل اصلی و اساسی شنای ایران چیست؟ به چه علت شنای ایران با شنا در کشورهای توسعه یافته، فاصله پیدا کرده و به طور مثال کسب مدال المپیک دست نیافتنی به نظر می رسد؟
تعداد استخرها در ایران نسبت به کشورهای اروپایی، خیلی بیشتر است. به طور مثال استخر ۹ دی، استخر خیلی خوبی است و شرایط مطلوبی دارد اما مسئلهای که در ایران با آن مواجه هستیم به استخرهای خصوصی مربوط میشود چرا که این استخرها در حوزه توسعه شنا، استفاده نمیشوند و برای کسب درآمد مدنظر قرار گرفتهاند که اگر در راستای توسعه شنا و پیشرفت شنای ایران از آنها استفاده شود، قطعا شرایط خیلی فرق میکند.
بنابراین به صورت کلی باید بگویم در ایران هر آن چه برای توسعه و بهتر شدن شنا نیاز است را داریم اما همه چیز به نحوه و کیفیت استفاده باز میگردد که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
از تهران تا ناگویا با سرمربی ترکتبار تیمملی شنا
اگر بخواهید به وزیر ورزش و جوانان، رییس کمیته ملی المپیک و رییس فدراسیون ورزشهای آبی ایران در مورد شنا توصیهای داشته باشید به آنها چه میگویید؟
شنا بازی نیست بلکه یک ورزش منحصر به فرد و انفرادی است و نیاز به زمان دارد. شناگران برای اینکه بتوانند در مسابقات نتیجه بگیرند باید حداقل ۱۶ هفته در اردو و تمرینات مستمر حضور داشته باشند که این موضوع کار را خیلی سخت میکند؛ آنها باید صبح و عصر حدود ۵ ساعت در آب تمرین کنند و این مدت زمان تمرین روزانه، جدا از تمرینات بدنسازی روزانه است، بنابراین مسئولان باید با حمایت خوب خود، کمک به شناگران و شنای ایران و دادن فرصت کافی، شرایط مناسبی را فراهم کنند.
تیم ملی ما در نهایت تیرماه بسته میشود و امیدوار هستیم بتوانیم پله پله پیش برویم و نتایج خوبی کسب کنیم.
و صحبت پایانی…
خوشبختانه رفته رفته فهم خوبی بین مربیان و مسئولان با برنامهها و ساختار تیم ملی شکل گرفته است که کمک شایانی به تیم ملی خواهد کرد و شرایط را تسهیل میکند. شاید باور نکنید که قهرمانان زیادی در کنار من هستند و به من کمک میکنند تا این برنامهها به بهترین شکل اجرایی شود. امیدواریم مسئولان صبور باشند تا بتوانیم برنامههای خود را پیش ببریم و به نتیجه مطلوب برسیم.