به گزارش حاشیه ورزش ، المپیک تنها فرصت برای گردهمایی همزمان ورزشکاران جهان در رشته های مختلف است، این رویداد اما همیشه و در هر دوره حساسیت های خاص خود را داشته است. بعضا این حساسیت ها به خاطر ایجاد نوعی بحران تشدید هم شده اند طوریکه نگرانی بابت آن باعث فروکش هیجانات المپیک و تب داغ این رویداد پیش از آغاز بازی ها بوده است.
«آلودگی هوا» در چین پیش از المپیک ۲۰۰۸ پکن و شیوع ویروس «زیکا» در برزیل پیش از المپیک ۲۰۱۶ ریو از جمله بحران هایی بودند که المپیک های تابستانی را درگیر خود کردند و حالا هم «کرونا» وچالش های ادامه دارش برای المپیک ۲۰۲۰ توکیو و برگزارکنندگان این بازی ها در ژاپن و کمیته بین المللی المپیک (IOC) تنش و نا آرامی ایجاد کرده است.
ژاپنی ها تا چند ماه مانده به زمان مقرر اولیه برای میزبانی ۲۰۲۰ خود، رها از هر دغدغه ای بودند؛ به طوری که «گرما» و موج مهلکش تنها چالش آنها به حساب می آمد. این شرایط آرام و امن اما با ظهور کرونا کنار رفت و نگرانی و آشفتگی بابت این ویروس و آسیبش جایگزین شد تا آنجا که همچنان برگزاری یا لغو المپیک مورد بحث است و اظهار نظر در این زمینه از مقامات به مردم عادی هم کشیده شده است.
پافشاری IOC بر برگزاری بازی های توکیو
کمیته بین المللی المپیک درست یک هفته پس از اعلام تعویق بازی های توکیو، زمان جدید آن را مشخص و اعلام کرد تا نشان دهد برای برگزاری این دوره بازی ها در هر شرایطی مصمم است حتی اگر مجبور به برگزاری بازی ها در شرایط ساده شود.
این کمیته در نشست سالیانه سال گذشته مجدد بر برگزاری بازیهای توکیو در بازه زمانی ۲۳ جولای تا ۸ اگوست ۲۰۲۱ (اول تا ۱۷ مرداد ۱۴۰۰) تاکید کرد و بعد از آن هم برنامه زمان بندی مسابقات در رشتههای مختلف مانند والیبال، وزنه برداری، بسکتبال، شمشیربازی، کاراته و … را هم مشخص کرد و اینگونه با ردِ هر گونه شائبه در مورد تأخیر دوباره در زمان برگزاری بازیهای توکیو یا لغو کلی آن، مبنای کار خود را برگزاری بازیها در زمان جدید قرار داد.
IOC در ادامه هم با در نظر گرفتن شرایط متفاوت کرونایی و ترسیم چگونگی برگزاری بازی ها در دوره بحران و اضطرار و همچنین اعلام آمادگی برای کمک به واکسیناسیون کاروان کشورهای شرکت کننده، به پافشاری خود برای به سرانجام رساندن المپیک سی و دوم تاکید کرد با همه اینها لغو احتمالی بازی ها همچنان سرخطِ برخی اخبار است و نقل قول های المپیکی را به خود اختصاص می دهد.
سوسوی چراغ سبز ژاپنی ها برای میزبانی المپیک
ژاپنی ها هشت سال پیش در رقابت با ترکیه و اسپانیا موفق شدند نظر موافق کمیته بین المللی المپیک را بگیرند تا بعد از بازی های ۱۹۶۴ یکبار دیگر میزبان المپیک باشند. حالا حدود دوماه به این میزبانیِ با تاخیر مانده است اما به نظر می رسد از اشتیاق سراسری که تا پیش از تعویق بازی ها وجود داشت دیگر خبری نیست.
بعد از تعویق بازی های ۲۰۲۰ دولت ژاپن در کنار مقامات ورزشی این کشور بر اساس همزیستی مسالمت آمیز با کرونا به تکمیل مراحل آماده سازی برای دومین میزبانی المپیکی خود ادامه دادند و حتی این مهم را در همکاری نزدیک و قوی با IOC و کشورهای شرکت کننده هم نشان دادند.
در عین حال اما چراغ سبز ژاپنی ها در برگزاری المپیک سوسوهایی داشت که همچنان هم ادامه دارد؛ اعتراضات داخلی و امضای طوماری توسط شهروندان در مخالفت با برگزاری المپیک در توکیو و انصراف تعدادی از ولنتیرها (داوطلبان) این بازی ها دلیل این موضوع است.
اخیرا هم پای انجمن پزشکان توکیو هم به میان آمده چراکه این انجمن هم درخواست لغو المپیک را از نخست وزیر ژاپن، شهردار توکیو و رئیس سازمان کمیته برگزاری بازی ها خواستار شده است.
دلیل این اعتراضات و کناره گیری ها شرایط وخیم کرونا در ژاپن است در حالیکه برای برگزاری کم آسیب ترِ المپیک تصمیماتی مانند کنار گذاشتن تماشاگران خارجی، حذف مهمانان از ترکیب کاروان ها، محدودیت حضور نفرات در مراسم افتتاحیه و رژه و … گرفته شده است با این حال مخالفت بخشی از چالش این روزهای ژاپن برای برگزار کردن المپیک پیش رو شده است.
«طنابکشی» IOC با مردم ژاپن بر سر المپیک/ زور کدام طرف بیشتر است؟
زور IOC می چربد یا حرف ژاپنی ها به کرسی می نشیند؟
به گزارش حاشیه ورزش ، تا به امروز همه شرایط برای برگزاری المپیک در توکیو مهیا شده است. توماس باخ رئیس کمیته بین المللی المپیک همین هفته گذشته اعلام کرد تمرکز این کمیته بر افتتاح بازی هاست و نه لغو آن؛ او حتی برای اعزام نیروی پزشکی به توکیو و ارائه خدمات در دهکده ورزشکاران و سایر مکان ها اعلام آمادگی کرده است که به نظر می رسد این تصمیم در مواجهه با کمبودهایی باشد که ژاپنی ها به خاطر اوضاع کرونایی کشورشان برای تامین کادر پزشکی خدمات دهنده در جریان بازی ها دارند.
در واقع کمیته بین المللی المپیک، برگزاری بازی ها در هر شرایطی را دنبال می کند و نمی خواهد که اجازه دهد مسئولیت این کار از گردن ژاپنی ها ساقط شود. با این حال اما به نظر می رسد پرونده لغو احتمالی المپیک کماکان باز باشد.
البته آنچه مسلم است تا به امروز مبنای کمیته بین المللی المپیک و کشورهای عضو این کمیته حتی خود ژاپن بر برگزاری قطعی المپیک است اما بعید هم نیست هجمه های داخلی ژاپن و کشمکش میان مقامات این کشور با شهروندانشان به حدی برسد که چالش های جدیدی میان این کشور و IOC بر سر المپیک ۲۰۲۰ ایجاد کند.
از طرفی هزینه های میلیارد دلاری صرف شده در ژاپن می تواند به نوعی پُررنگترین مهر تایید بر برگزاری حتمی بازی ها باشد به خصوص که این کشور یک بار به خاطر جنگ جهانی از میزبانی المپیک (۱۹۴۰) انصراف داده و قطعا نمی خواهد بعد از ۸۰ سال تاریخ دوباره برایش تکرار شود آنهم به خاطر یک ویروس.
تمام اتفاقات، صحبت ها و رفت و آمدهای امروز بر برگزاری بازی ها دلالت دارد اما در نهایت باید دید کش و قوسی که در ژاپن ایجاد شده به نتیجه ای غیر از این منجر میشود یا بالاخره روح المپیک در استادیوم های جدید توکیو و دهکده المپیک به جریان می افتد؟