به گزارش حاشیه ورزش
بازیهای المپیک پاریس از ۵ تا ۲۱ مرداد امسال در شرایطی برگزار میشود که طی آن نمایندگان کشورهای مختلف برای اثبات شایستگیهای خود به میدان میروند. با هم مروری خواهیم داشت بر عملکرد ایران در ادوار این بازیها.
چهاردهمین دوره / ۱۹۴۸ – لندن (انگلستان)
کاروان ایران در نخستین حضور خود با ۳۸ ورزشکار و در رشتههای تیراندازی، بوکس، وزنهبرداری، کشتی آزاد، بسکتبال و ژیمناستیک راهی لندن شد.
جعفر سلماسی تنها ورزشکاری بود که روی سکو رفت و نخستین مدال تاریخ ورزش ایران (مدال برنز) در بازیهای المپیک و در رشته وزنهبرداری کسب کرد. ایران با یک مدال برنز در رده آخر کشورهای دریافت کننده مدال قرار میگیرد و با عنوان سی و چهارمی به کار خود پایان میدهد.
پانزدهمین دوره: ۱۹۵۲ – هلسینکی (فنلاند)
کاروان ایران در دومین حضور خود در بازیهای المپیک با ۲۲ ورزشکار در بازیهای ۱۹۵۲ هلسینکی حضور یافت. این بار نمایندگان ایران در رشتههای کشتی آزاد، وزنهبرداری، بوکس و دوومیدانی به مصاف حریفان خود میروند. هرچند تعداد نفرات ایران نسبت به دوره قبل کاهش داشت اما تعداد مدالها از عملکرد بهتر ایران حکایت میکند. در کشتی آزاد غلامرضا تختی و ناصر گیوهچی نقرهای شدند و محمود ملاقاسمی، جهانبخت توفیق و عبدالله مجتبوی به مدال برنز قناعت کردند.
در وزنهبرداری محمود نامجو و علی میرزایی مدالهای نقره و برنز را از آن خود میکنند و در تیمی نیز ایران به مقام سومی دست پیدا میکند. در پایان این بازیها ایران با کسب ۳ مدال نقره و ۴ برنز در رده سیاُم توزیع مدالها جای میگیرد.
شانزدهمین دوره: ۱۹۵۶ – ملبورن (استرالیا)
تنها ۱۷ ورزشکار از ایران در رشتههای کشتی آزاد، وزنهبرداری و دوومیدانی راهی استرالیا میشوند تا در ملبورن توانمندیهای خود را به نمایش بگذارند. امامعلی حبیبی در کشتی آزاد ارزشمندترین مدال تاریخ کاروان ایران در این دوره از بازیها را به دست میآورد تا اولین طلایی المپیک ایران لقب بگیرد. دومین طلای ایران هم در ملبورن ثبت میشود و اینبار غلامرضا تختی روی سکوی قهرمانی میرود. محمدعلی خجستهپور و مهدی یعقوبی ۲ مدال نقره کسب میکنند.
در وزنهبرداری به لطف برنز محمود نامجو عنوان سومی به ایران میرسد. در پایان این بازیها ایران با کسب ۲ مدال طلا، ۲ نقره و یک برنز در ردهبندی نهایی، چهاردهم میشود.
هفدهمین دوره: ۱۹۶۰ – رم (ایتالیا)
کاروان اعزامی کشورمان در ۶ رشته بوکس، دوومیدانی، کشتی آزاد، کشتی فرنگی، وزنهبرداری و تیراندازی راهی ایتالیا میشود. غلامرضا تختی با مدال نقره کشتی آزاد بهترین نتیجه نمایندگان ایران را در این بازیها به دست میآورد. محمدابراهیم سیفپور برنزی میشود تا در کنار مقام سومی محمد پذیرایی در کشتی فرنگی ایران در مجموع صاحب ۳ مدال در کشتی شود.
در وزنهبرداری اسماعیل علمخواه نیز یک برنز دیگر را به نام ایران ثبت میکند تا کاروان اعزامی ایران با کسب یک مدال نقره و سه مدال برنز در رده بیست و هشتم جای بگیرد.
هجدهمین دوره: ۱۹۶۴ – توکیو (ژاپن)
در این دوره از بازیها مشعل المپیک در خیابانهای تهران و توسط قهرمانان کشورمان در سطح شهر در معرض دید عموم قرار میگیرد. در همین بازیها بانوان ورزشکار برای نخستین بار خود را آماده حضور در بازیهای المپیک میکنند. جدا از رشتههای دوومیدانی، بوکس، ژیمناستیک، تیراندازی، کشتی آزاد و کشتی فرنگی ایران برای نخستینبار در رشتههای دوچرخهسواری، شنا، شیرجه، فوتبال و شمشیربازی نمایندگانی را در توکیو دارد تا در مجموع با ۵۸ ورزشکار در هجدهمین دوره المپیک به میدان برود.
همچون گذشته کشتی نقش مهمی در مدالآوری کاروان ایران در المپیک دارد. علیاکبر حیدری و محمدعلی صنعتکاران برنزی میشوند تا کاروان ایران با همین ۲ مدال برنز در رده بندی نهایی، سیوپنجم شود.
نوزدهمین دوره: ۱۹۶۸ – مکزیکوسیتی (مکزیک)
در این دوره از بازیها ایران با ۱۴ ورزشکار در رشتههای دوومیدانی، وزنهبرداری، کشتی آزاد و فرنگی راهی مکزیک میشود. عبدالله موحد طلایی میشود و ابوطالب طالبی و شمسالدین سیدعباسی نیز به برنز قناعت میکنند.
در وزنهبرداری محمد نصیری هم به مدال طلا دست پیدا میکند و پرویز جلایر روی سکوی دوم قرار میگیرد. ایران با کسب ۲ مدال طلا، یک نقره و ۲ برنز در ردهبندی نهایی، نوزدهم میشود.
بیستمین دوره: ۱۹۷۲ – مونیخ (آلمان غربی)
در این دوره از بازیها ایران با ۵۱ ورزشکار در رشتههای کشتی آزاد، بوکس، فوتبال، کشتی فرنگی، دوچرخهسواری، وزنهبرداری، دوومیدانی و شمشیربازی راهی آلمان غربی میشود. این در شرایطی است که محمد نصیری در وزنهبرداری و رحیم علیآبادی در کشتی فرنگی نقرهای میشوند و ابراهیم جوادی در کشتی آزاد روی سکوی سوم قرار میگیرد تا ایران با ۵۱ ورزشکار تنها با دریافت ۲ مدال نقره و یک برنز در رده بیست و هشتم جای بگیر
بیست و یکمین دوره: ۱۹۷۶ – مونترال (کانادا)
در این دوره از بازیها کاروان ایران با بیشترین تعداد ورزشکار خود در آن ایام راهی کانادا میشود تا ۸۸ ورزشکار به عنوان نمایندگان ایران در مونترال و در رشتههای فوتبال، تیراندازی، شمشیربازی، بوکس، دوچرخهسواری، وزنهبرداری، واترپولو، دوومیدانی، کشتی آزاد و فرنگی به مصاف رقبای خود بروند.
منصور برزگر در کشتی آزاد به مدال نقره دست پیدا میکند و محمد نصیری در وزنهبرداری روی سکوی سوم قرار میگیرد. کاروان اعزامی ایران با مدال نقره و برنز برزگر و نصیری در ردهبندی نهایی به مقام سیوسوم رضایت میدهد.
- منبع خبر : خبر ورزشی