به گزارش حاشیه ورزش
و به نقل از شهروند، ورود «هوش مصنوعی» به فوتبال اتفاقی تازه است که فعلا از مدارس فوتبال شروع شده و احتمالا در آیندهای نزدیک به فضای حرفهای این رشته ورزشی هم کشیده میشود؛ اینکه با استفاده از علم، شما بتوانید آینده یک نونهال علاقهمند به فوتبال را در این عرصه پیشبینی کنید، اتفاقی جذاب است که البته با موضوعات منطقی جور درنمیآید. هرچند که این تکنولوژی در راستای علمی شدن فوتبال و آگاهی خانوادهها از توان جسمانی فرزندان خود و همچنین میزان علاقه آنها به فوتبال بسیار مؤثر است و اگر به درستی مورد استفاده قرار بگیرد، میتواند اطلاعات مناسبی را در اختیار والدین بگذارد.
این روزها هر صفحهای را در فضای مجازی باز میکنید، حرف از «هوش مصنوعی» است. تکنولوژیای که با وجود جذابیتهای ویژه، اما هنوز دربارهاش ابهامهای زیادی مطرح است. هوش مصنوعی حالا به همه بخشها ورود کرده و طبیعی است که فوتبال هم از این قافله جا نماند.
**این مدرسه فوتبال مجهز به «هوش مصنوعی» است!
با نزدیک شدن به فصل تابستان، بازار مدارس فوتبال در ایران دوباره سکه خواهد شد. بسیاری از خانوادهها از حالا بهدنبال آن هستند که برای تعطیلات فرزندان خود در تابستان برنامهریزی کنند و در این بین گستردگی علاقهمندی به فوتبال باعث میشود تا ثبتنام در مدارس فوتبال در اولویت برنامههای خانوادهها برای فرزندانشان در راستای پر کردن اوقات فراغت آنها قرار بگیرد.
در فاصله کوتاه تا شروع کلاسهای مدارس فوتبال اما گاها در پوسترهای تبلیغاتی آنها یک عبارت جالب را مشاهده میکنیم: «مجهز به تکنولوژی هوش مصنوعی». بیشک برای نخستین بار است که برخی مدارس فوتبال مجهز و رتبه بالا در تهران و چند شهرستان از این مسئله بهعنوان امکاناتی ویژه برای فوتبالآموزان نام میبرند و البته که در همین مدت کوتاه تبلیغات استفاده از «هوش مصنوعی» در فضای فوتبال، این مسئله مخاطبان زیادی را هم بهخود جلب کرده است.
**هوش مصنوعی فوتبال چیست؟
شاید نخستین چیزی که در استفاده از هوش مصنوعی در فوتبال به ذهن هرکسی برسد، این باشد که از طریق تکنولوژی، آینده یک خردسال علاقهمند به فوتبال را بشود پیشبینی کرد. اگرچه این مسئله تا حدی درست است اما تکنولوژی که از آن در برخی مدارس فوتبال استفاده میشود، به مربیان و خانوادهها کمک میکند تا با مشاهده روند پیشرفت یا پسرفت، میزان علاقه یک خردسال و همچنین انگیزهای را که او در تمرینات دارد، متوجه شوند و با دادههای موجود به آینده او در فوتبال حرفهای امیدوار یا ناامید شوند.
تکنولوژی هوش مصنوعی فوتبال برعکس نام دهانپرکنی که دارد، چندان پیچیده نیست. این تکنولوژی شامل یک دوربین فوق پیشرفته است که مدارس فوتبال، آن را در هنگام تمرینات در فضای مشخص برای فیلمبرداری آنالیزی قرار میدهند. همچنین این دستگاه سنسورهای کوچکی دارد که در پشت ساق پای فوتبالآموز (روی دوقلوی پا) بسته میشود و فعالیت فرد در هنگام انجام تمرینات را زیرنظر میگیرد.
براساس سنسور نصب شده روی بدن بازیکن، میزان دوندگی، تعداد استارتها، میانگین سرعت، میزان کالری مصرف شده، ضربان لحظهای و دادههایی از این شکل، بهدست میآید. همچنین میزان سلامتی فرد نیز براساس فرمولهایی که وجود دارد، بهطور نسبی بررسی میشود. تا اینجای کار دقیقا همان چیزی است که GPSها تا قبل از این به مربیان فوتبال اطلاعات میدادند.
دوربین موجود در زمین تمرین، اصل داستان است که اطلاعات دیگری را هم در اختیار خانواده فوتبالآموز و مربیان او میگذارد. این دوربین همه بازیکنانی را که سنسور به آنها متصل است، زیرنظر میگیرد و در هر دقیقه دادههایی را که سنسورها میدهند، پردازش میکند و در کنار آن فرم حرکتی و تغییر شکل بدن بر اثر فعالیت ورزشی را درنظر میگیرد. مجموعه این اتفاقات در طول بازه زمانی کوتاه اعدادی را تولید میکند که میزان پسرفت یا پیشرفت یا توقف فوتبالآموز را نشان میدهد. بهعبارت بهتر میزان علاقهمندی یک نونهال یا نوجوان در بازه زمانی کوتاه براساس شکل تمرینات و فعالیتی که داشته مشخص میشود و این اعداد به خانوادهها کمک میکند تا بفهمند آیا فرزند آنها با عشق و علاقه به فوتبال، کارش را انجام میدهد و استعدادی در رسیدن به مدارج بالاتر دارد یا خیر.
**قیمت این تکنولوژی چقدر است؟
دستگاههایی که در برخی مدارس فوتبال بهعنوان «هوش مصنوعی» استفاده میشود، بسیار گرانقیمت هستند. دوربینی که در این تکنولوژی از آن بهره میگیرند، با نرخ روز ارز حدود 450میلیون تومان قیمت دارد و هر سنسوری که به پای فوتبالآموزان نصب میشود نیز قیمتش حدود 10میلیون تومان است. بهعبارت بهتر مدرسه فوتبالی که برای 50 نوآموز خود هم سنسور خریداری کند باید حدود یک میلیارد تومان برای خرید این تکنولوژی هزینه صرف کند.
**ایجاد بازار جدید، اجاره «هوش مصنوعی»
برخی مدارس معروف که توسط چهرههای سرشناس اداره میشوند و پتانسیل مالی خوبی دارند، این دستگاهها را خریداری میکنند و مورد استفاده قرار میدهند. معدود مدارس فوتبالی هستند که در تهران با خریداری دستگاه هوش مصنوعی کار خود را هم شروع کردهاند، اما هزینه بالای خرید و نگهداری دستگاههای مذکور باعث شده تا همه مدارسی که خواهان عقب نماندن از این موضوع هستند، نتوانند خرید انجام بدهند. از اینرو چند شرکت که توانایی مالی خوبی دارند، با خرید دستگاههای هوش مصنوعی در فوتبال آنها را به مدارس فوتبال اجاره میدهند تا بعد از تست و بررسی شرایط درآمدزایی درصورت علاقه بتوانند با سود بهدست آمده، آن را خریداری کنند.
پس میتوان گفت یک بازار جانبی هم در کنار هزینههای استفاده از هوش مصنوعی در مدارس فوتبال بهوجود آمده که به اجاره دستگاهها اختصاص دارد.
**هزینه اضافه در سبد خانوار!
بیشک هزینههای خرید یا حتی اجاره و نگهداری دستگاههای هوش مصنوعی این امکان را برای مدارس فوتبال ایجاد میکند که آنها علاوه بر شهریه ماهانه یا فصلی، مبلغی را هم بهصورت مجزا از خانوادهها بابت این تکنولوژی دریافت کنند. البته که برخی مدارس فوتبال با توجه به شهریهای که دارند، هنوز مبلغ اضافهای بابت این تکنولوژی دریافت نمیکنند، اما هستند مدارسی که ماهانه 2 تا 4میلیون بابت استفاده از هوش مصنوعی از خانواده فوتبالآموزان دریافت میکنند.
**هوش مصنوعی چقدر در استعدادیابی دخیل است؟
موضوعی که مدارس فوتبال با استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی روی آن مانور میدهند، تاثیرگذاری آن در استعدادیابی فوتبالیستهاست. برخلاف تصوری که عموم جامعه از هوش مصنوعی دارند، این تکنولوژی، آیندهنگری خاصی درباره اینکه یک خردسال میتواند فوتبالیست بزرگ و حرفهای شود نمیتواند انجام بدهد. در روزهایی که خیلی از خانوادهها آرزو دارند فرزندشان یک فوتبالیست بزرگ بار بیاید، شاید خیلیها حاضر به انجام هزینه اضافه برای استفاده از هوش مصنوعی هم باشند، اما اصل ماجرا این است که تکنولوژی براساس دادههایی که در اختیار خانوادهها قرار میدهد فقط میتواند برخی مسائل را درباره علاقهمندی فوتبالآموز به این رشته و البته توانایی بدنی برای قبول مسئولیتهای سنگین ورزشی را به خانوادهها برساند و آنها را در راستای اینکه فرزندشان میتواند این رشته ورزشی را دنبال کند یا خیر، آگاه کند.