گلزنان ایران در جام‌ جهانی؛ ۸ ایرانی و یک مراکشی!
گلزنان ایران در جام‌ جهانی؛ ۸ ایرانی و یک مراکشی!
۹ گل تیم ملی ایران در ادوار جام جهانی توسط ۸ بازیکن مختلف و یک بازیکن مراکشی به ثمر رسیده و ایران در قطر به دنبال دهمین گل خود خواهد بود.

به گزارش حاشیه ورزش ، در مجموع پنج دوره‌ای که تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی به میدان رفته، آمار ۹ گل زده و ۲۴ گل خورده را ثبت کرده است. ۹ گل ایران توسط  ۹ بازیکن مختلف به ثمر رسیده که یکی از گل‌ها هم حاصل گل به خودی تیم رقیب بوده است.

در این گزارش به مرور اسامی و ماجرای گلزنی بازیکنان ایرانی می‌پردازیم:

۱-ایرج دانایی‌فرد

مرحوم ایرج دانایی‌فرد اولین گلزن ایران در جام جهانی است. نکته جالب درباره دانایی‌فرد این است که او فرزند مرحوم علی دانایی‌فرد، از اولین فوتبالیست‌های حرفه‌ای از زمان پیدایش فوتبال در ایران است؛ فردی که کمک زیادی به قدرت گرفتن تیم تاج و پرورش بازیکنان مختلف کرد.

دانایی‌فرد در شرایطی در این رقابت‌ها تاریخ‌ساز شد که کمتر کسی گلزنی او را متصور بود. مهاجرانی در بازی با هلند به ایرج دانایی‌فرد بازی نمی‌دهد اما بعد از شکست سنگین در بازی نخست، ایرج را به بازی می‌گیرد و دانایی‌فر می‌درخشد.

ایرج در بازی با اسکاتلند در مقابل آرچی گمیل، ستاره تیم ملی اسکاتلند قرار می گیرد که در تیم ناتینگهام فارست به میدان می‌رود. ناتینگهام فارست بعد از جام جهانی یعنی در فصل ۱۹۷۹ و ۱۹۸۰ برای و فصل متوالی قهرمان جام باشگاه‌های اروپا می‌شود. ایرج در این دیدار بارها می‌تواند گمیل را پشت سر بگذارد و برای همبازی‌های خود موقعیت خلق کند. روی صحنه گل نیز دانایی‌فرد در تقابل با گمیل او را دریبل می‌زند و توپ را به سمت مخالف دروازه اسکاتلند می‌فرستد و اولین گل ایران در تاریخ جام جهانی ثبت می‌شود و نام ایرج که تا آن زمان کمتر کسی او را جزو ستاره‌های ایران می‌دانست، در تاریخچه فوتبال ایران ثبت می‌شود.

 

او در بازی سوم مقابل پرو هم زمینه‌ساز گلزنی حسن روشن می‌شود. سانتر دانایی‌فرد به روی دروازه پرو به طور ناقص توسط مدافعان پرو دفع می‌شود و توپ به روشن می‌رسد و او با شوتی دقیق دروازه پرو را فرو می‌ریزد.

۲-حسن روشن

بازی سوم ایران در جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین برابر تیم قدرتمند پرو بود. اگرچه ایران در یکی از بهترین دوران تاریخ خود به سر می‌برد اما پرو با بازیکن بزرگ خود تئوفیلو کوبیلاس حریف قدری برای تیم ملی ما بود. پرو با گل های ولاسکز و کوبیلاس (۲ گل) تا دقیقه ۴۰ بازی سه بر صفر پیش افتاده بود تا اینکه در دقیقه ۴۱ مسابقه روی سانتر ایرج دانایی فرد و دفع ناقص مدافعان حریف در گوشه راست دروازه پرو توپ به مهاجم جوان باشگاه تاج و تیم ملی ایران، حسن روشن رسید و او با ضربه ای دقیق تک گل ایران در این بازی را به ثمر رساند. این بازی با نتیجه ۴  بر ۱ به سود پرو خاتمه یافت. تیم ملی ایران با کسب یک تساوی و دو شکست با حضور در رده چهارم گروه ۴ به کار خود در این تورنمنت پایان داد.

 

 

۳-حمید استیلی

کمتر کسی وجود دارد که گل حمید استیلی به آمریکا با ضربه سر استثنایی این هافبک به ثمر می‌رسد. این گل زمینه‌ساز اولین پیروزی ایران در جام جهانی می‌شود و تیم ملی بازی قرن را به نام خود سند می‌زند.

ایران پس از ۲۰ سال و برای دومین بار در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه حضور یافت و با تیم های آلمان، یوگسلاوی و آمریکا همگروه شد. بازی اول علی‌رغم نمایش شجاعانه تیم ملی ایران با نتیجه یک بر صفر به سود یوگسلاوی خاتمه یافت و تیم ملی در دومین بازی باید به مصاف آمریکا می رفت. دیداری که به دلیل مسائل سیاسی چیزی بیش از یک دیدار معمولی در جام جهانی بود. بازی شروع شد و پس از زورآزمایی دو تیم طی آن دو بار توپ به تیرک دروازه تیم ایران اصابت کرد و یک صحنه مشکوک به پنالتی بر روی خداد عزیزی رخ داد. بالاخره در دقیقه ۴۱ با فرار جواد زرینچه و سانتر دقیق وی روی سر حمید استیلی، یکی از حساس‌ترین، هیجان‌انگیزترین و زیباترین گل‌های تاریخ تیم ملی ایران به ثمر رسید. استیلی در آن مقطع عضو باشگاه بهمن بود.

گلزنان ایران در جام‌ جهانی؛ ۸ ایرانی و یک مراکشی!

۴-مهدی مهدوی‌کیا

بازی تیم‌های ملی ایران و آمریکا در نیمه اول با همان تک گل حمید استیلی به پایان رسید. این نتیجه تا دقایق پایانی مسابقه همچنان پابرجا بود تا اینکه در دقیقه ۸۳ علی دایی با پاسی دیدنی و هوشمندانه مشابه پاس تاریخی‌اش به خداداد عزیزی در ملبورن، مهدی مهدوی‌کیا را در موقعیت تک به تک با دروازه‌بان حریف قرار داد و جوان پرسپولیسی تیم ملی با سرعت به سوی دروازه آمریکا حمله‌ور شد و با شوتی دیدنی توپ را به تور دروازه کیسی کلر چسباند. دقایقی بعد آمریکا یکی از گل های خورده را جبران کرد و تنیجه با حساب ۲ بر ۱ به سود تیم ملی ایران خاتمه یافت. این اولین بردِ تیم ملی ایران در جام‌های جهانی است. بازی بعدی تیم ملی در این مسابقات در مقابل آلمان با نتیجه ۲ بر صفر به سود ژرمن‌ها به پایان رسید و شاگردان جلال طالبی با یک برد و دو باخت با قرار گرفتن در جایگاه سوم گروه F به کار خود در این جام پایان دادند.

 

۵-یحیی گل‌محمدی

تاریخ فوتبال ایران پر از گلزنی مدافعان و هافبک‌ها در جام جهانی است. یحیی گل‌محمدی یکی از چهره‌هایی است که در سال‌های پایانی فوتبالش توانست اولین گل ایران در جام جهانی ۲۰۰۶ را وارد دروازه مکزیک کند.

در جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان، تیم ملی ایران با تیم‌های مکزیک، پرتغال و آنگولا هم گروه بود. تیم ملی در اولین دیدار به مصاف مکزیک رفت. شاگردان برانکو ایوانکوویچ بازی را خوب شروع کردند و در همان دقایق ابتدایی توسط وحید هاشمیان تا آستانه فرو ریختن دروازه مکزیک پیش رفتند اما این مکزیک بود که پس از چند حمله خطرناک بالاخره در دقیقه ۲۸ گل اول بازی را به ثمر رساند . اما دقایقی بعد و روی ارسال مهدی مهدوی‌کیا از نقطه کرنر و دفع ناقص دروازه‌بان مکزیک، توپ جلوی پای یحیی گل محمدی قرار گرفت و مدافع پیش تاخته تیم ملی ایران با ضربه‌ای دقیق توپ را به زیر طاق دروازه مکزیک بفرستد و اولین گل ایران در این جام را به ثبت رساند. در نیمه دوم عملکرد تیم ملی ایران چندان مطلوب نبود و  این بازی با نتیجه ۳ بر ۱ به سود مکزیک خاتمه یافت. گل محمدی در آن مقطع عضو باشگاه صباباتری بود.

 

۶-سهراب بختیاری‌زاده

حضور بختیاری‌زاده در جام جهانی ۲۰۰۶ از عجایب بود. او تا قبل از جام جهانی هم عضوی از تیم ملی ایران نبود و کمتر فرصت به او می‌رسید اما در سال‌های پایانی فوتبالش مانند یحیی گل‌محمدی درخشید.

تیم ملی ایران در بازی دوم جام ۲۰۰۶ نتیجه را ۲ بر صفر به پرتغال واگذار کرد و در دیدار سوم که جنبه تشریفاتی داشت به مصاف آنگولا رفت و در دیداری که بسیاری توقع بردی پرگل برای تیم ملی داشتند و در حالی که فریدون زندی، علی دایی، وحید هاشمیان و مهدی مهدوی کیا بارها تا آستانه فرو ریختن دروازه حریف پیش رفتند بازی مطابق انتظار فوتبال‌دوستان ایرانی پیش نرفت و این آنگولا بود که در دقیقه ۶۰ مسابقه به گل اول رسید. این نتیجه تا دقیقه ۷۵ برقرار بود تا اینکه روی سانتر دیدنی مهدوی کیا از روی نقطه کرنر، سهراب بختیاری زاده مدافع آن روزهای باشگاه صباباتری و تیم ملی با ضربه سری دقیق توپ را به گوشه مخالف دروازه آنگولا فرستاد و گل مساوی و آخرین گل ایران در این جام را به ثمر رساند. بازی با همین نتیجه به پایان رسید و ماحصل تلاش شاگردان برانکو در این جام یک تساوی، دو شکست و حضور در رده چهارم گروه D مسابقات بود.

 

۷-رضا قوچان نژاد

تیم ملی ایران با وجود نمایش های خوب مقابل نیجریه و آرژانتین در گلزنی ناکام مانده بود و برای صعود به مرحله بعد نیازمند پیروزی مقابل بوسنی و هرزگوین بود. پس از گذشت ۲۳ دقیقه از شروع بازی ادین ژکو با شوتی از بیرون محوطه جریمه دروازه علیرضا حقیقی را گشود. نیمه اول با همین نتیجه به پایان رسید. در نیمه دوم بوسنی این بار توسط میرالم پیانیچ به گل رسید. این نتیجه تا دقیقه ۸۲ بازی ادامه داشت تا اینکه روی یک ضربه کرنر موفق از بازیکنان ایران، پاس نکونام در جلوی دروازه بوسنی به رضا قوچان نژاد رسید و این بازیکن با یک ضربه مطمئن قفل دروازه بوسنی را گشود. در ادامه بوسنی به گل سوم دست یافت و بازی با حساب ۳ بر ۱ به سود بوسنی خاتمه یافت. قوچان نژاد در آن مقطع عضو باشگاه چارلتون انگلستان بود. به این ترتیب تیم ملی ایران با یک تساوی و دو شکست با حضور در رده چهارم گروه F با جام جهانی ۲۰۱۴ وداع کرد.

گلزنان ایران در جام‌ جهانی؛ ۸ ایرانی و یک مراکشی!

۸- عزیز بوحدوز (گل به خودی)

ایران که با امیدهای بسیار راهی جام جهانی ۲۰۱۸ شده بود، در بازی اول مقابل مراکش، قهرمان آفریقا قرار گرفت اما بازی در مواقع بسیاری یک طرفه بود و تیم ملی جلوی مراکش به مشکل خورده بود. با این حال شاگردان کی‌روش به سختی دفاع کردند و بازی در حال اتمام بود که یک ضربه ایستگاهی نزدیکی ضربه کرنر به نفع ایران اعلام شد. ارسال توپ توسط احسان حاج صفی به روی دروازه با ضربه سر عزیز بوحدوز، مدافع مراکش منحرف شد و وارد دروازه خودی شد. ایران با همین گل به خودی به دومین پیروزی خود در تاریخ جام جهانی دست یافت و در هفته نخست جام جهانی در صدر جدول گروه دشوار خود قرار گرفت.

 

۹-کریم انصاری فرد

تیم ملی که از دو بازی اول خود مقابل مراکش و اسپانیا ۳ امتیاز کسب کرده بود، در دیدار با پرتغال امیدوار به صعود بود. با این حال پرتغال با گل کوارشما پیش افتاده بود و در ادامه مهار پنالتی رونالدو، امیدهای تیم کی‌روش را زنده نگه داشت. تا اینکه در دقیقه ۹۰ با استفاده از var برای ایران پنالتی گرفته شد. کریم انصاری‌فرد، مهاجم تیم ملی پشت توپ قرار گرفت و دروازه پرتغال را با یک ضربه دیدنی باز کرد. برای دقایقی تیم ملی ایران مقابل پرتغال سراسر حمله بود و مهدی طارمی می‌توانست کار را یک سره کند و تیم ملی را به مرحله دوم بفرستد اما توپ او راهی به دروازه نداشت و ایران با ۴ امتیاز که بهترین عملکرد این تیم در جام جهانی بود، روسیه را ترک کرد.

 

به گزارش ایسنا، با این حساب ۹ گل ایران در جام جهانی توسط دو مدافع (گل‌محمدی و بختیاری‌زاده)، دو هافبک (استیلی و مهدوی‌کیا) و سه مهاجم (روشن، قوچان نژاد و انصاری‌فرد) و همینطور عزیز بوحدوز (مدافع مراکش) به ثمر رسیده است و باید دید دهمین گل را چه کسی به ثمر می‌رساند.

  • منبع خبر : ایسنا