به گزارش حاشیه ورزش
باگذشت نزدیک به ۷۰ روز از حذف تیم ملی فوتبال کشورمان از جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، هنوز تکلیف سرمربی آتی این تیم مشخص نشده و در شرایط فعلی بسیار بعید به نظر میرسد دستکم تا پایان بهمن، چهرهای که قرار است در جام ملتهای آسیا هدایت ایران را بر عهده بگیرد، معرفی شود.
در این شرایط تنها نکته قطعی، خداحافظی کارلوس کیروش با تیم ملی است و این مربی که در یکقدمی امضاء قرارداد با قطر تا پایان جام جهانی ۲۰۲۶ قرارگرفته، از بین گزینههای فدراسیون فوتبال خارجشده است. درحالیکه شاید باوجود تمام انتقادات در خصوص عملکرد مرد پرتغالی در جام بیست و دوم، مهدی تاج بیمیل هم نبود قرارداد او را تا پایان جام ملتهای آتی تمدید کند اما درنهایت پافشاری قطریها، کیروش را هم از دسترس ایران خارج کرد تا پرونده این مربی برای همیشه در کشورمان بسته شود.
بسته نامعقول مربیان برای هدایت تیم ملی فوتبال
در چنین وضعیتی فدراسیون فوتبال برای جلوگیری از تکرار فاجعه ویلموتس و شرایط سخت تحریمی کشور، اولویت خود را روی استفاده از مربیان داخلی قرار داده اما نکته مهم این است برخلاف دیدگاه مناسبی که تعداد زیادی از کارشناسان روی استفاده از سرمربیان ایرانی دارند، آنها در میان مخاطبان فوتبال و هواداران تیم ملی از پایگاه مناسبی برای هدایت مهمترین تیم کشورمان برخوردار نیستند. از طرفی مشخص نیست ملی پوشان کشورمان که غالبشان لژیونر هستند، با روی باز به استقبال مربی ایرانی بروند یا خیر؟
تناقض عجیب برای مربی خارجی؛ فدراسیون تحریم است و باشگاهها معاف؟
مهدی تاج در گفتوگوی اخیر خود با یکی از برنامههای تلویزیونی با اشاره به اینکه خود را یکی از متهمان پرونده ویلموتس است به این نکته هم اذعان داشت با در نظر گرفتن جمیع جهات به این نتیجه رسیده که انتخاب مربی ایرانی بهتر است.
با علم به اینکه علی دایی و یحیی گلمحمدی اکنون شانسی برای سرمربیگری تیم ملی ندارند، از گزینههایی مثل جواد نکونام، امیر قلعهنویی و فرهاد مجیدی بهعنوان گزینههای موردنظر فدراسیون یاد میشود. فارغ از بحث مشغول بودن هر سه نفر در باشگاه و تمایل نداشتنشان به ترک تیم فعلی خود دستکم تا پایان فصل، این نکته را نیز نباید ازنظر دور کرد شاید این نفرات نتوانند به گزینه قابل اتکایی برای تیم ملی تبدیل شوند.
بسته نامعقول مربیان برای هدایت تیم ملی فوتبال
نکونام بهعنوان رکورددار بازی ملی و کسب ۲ قهرمانی در طول دوران کوتاه سرمربیگریاش، شاید هنوز در ابتدای کار پرتلاطم مربیگری قرار دارد. هرچند او میتواند با برتری مقابل الفیصلی عربستان برای اولین بار فولاد را به جمع ۸ تیم برتر آسیا برساند اما بر همگان واضح است که مربیگری در عرصه ملی و باشگاهی تفاوت بسیاری دارد. از طرفی نکونام در این فصل با تیم پرمهره خوزستانی نتایج سینوسی در لیگ برتر کسب کرده و اکنون فولاد در رده هشتم لیگ برتر ایستاده است. با توجه به نیاز تیم ملی به تغییر نسل، شاید وی هنوز به آن پختگی و تجربه لازم برای هدایت تیم ملی نرسیده باشد و باید تدبیری در نظر گرفت که او هم مانند سایر مربیان ایرانی سابق تیم ملی نسوزد.
از آخرین موفقیت قابلذکر قلعهنویی باتجربه بیش از یک دهه میگذرد و او باوجود قرار گرفتن نامش جزء گزینههای سرمربیگری تیم ملی، در هفت بازی اخیر گلگهر که پس از جام جهانی برگزارشده فقط ۹ امتیاز کسب کرده و از طرفی شکست سنگین ۴ بر یک سیرجانیها برابر سپاهان که از یک سرمربی خارجی باکلاس استفاده میکند، تردیدها در مورد بازگشتش به تیم ملی را بیشتر کرده است.
قهرمانی استقلال با فرهاد مجیدی، این مربی جوان را جزء عنوانداران لیگ برتر قرارداد اما او نیز هنوز تجربه لازم را برای هدایت تیم بزرگی به نام ایران ندارد. البته مربی لژیونر فوتبال کشورمان در فصل جاری لیگ امارات در شرایطی که یکی از پرمهرهترین تیمهای تاریخ باشگاه اتحاد کلبا را در اختیار گرفته، فروغ آنچنان قابلذکری نداشته است که بتوان او را مربی قابلاطمینانی برای تیم ملی دانست.
بسته نامعقول مربیان برای هدایت تیم ملی فوتبال
هرچند تنگناهای مالی و بحث انتقال پول، تاج و همکارانش در هیات رییسه را برای انتخاب مربی خارجی بزرگ دستبهعصا کرده اما باید این نکته را نیز در نظر گرفت که در حال حاضر چهار سرمربی خارجی در لیگ برتر فعالیت میکنند و قطعا فدراسیون برای مشکل نخوردن در این زمینه و عقد قرارداد معقول میتواند از تجربیات باشگاههای طرف قرارداد با این مربیان استفاده کند. حتی میتوان نگاهی به عملکرد مثبت و تاثیرگذاری بالای ژوزه مورایس، پاکو خمز و حتی ریکاردو ساپینتو در سپاهان، تراکتور و استقلال انداخت و شرایط این نفرات را نیز برای تیم ملی بررسی کرد.
بااینوجود که مهدی تاج در مصاحبه اخیرش همچنان پرونده انتخاب گزینه خارجی را هم باز نگه داشت اما نمیتوان کتمان کرد علاقه مدیران فدراسیون و حتی مسوولان وزارت ورزش برای استفاده از ظرفیت مربیان داخلی، در شرایط فعلی ریسک خطرناکی است و در صورت قطعی شدن انتخاب یک گزینه داخلی در این شرایط سخت، شاید همراه نشدن برخی بازیکنان و هواداران تیم ملی بازهم مانع رسیدن آرامش به تیم ملی شود.
- نویسنده : پدرام خسروشاهی